Ursäkta röran - Vi bygger om!

Erikshjalpen.se håller på att få sig en grundlig renovering. Under ett par dagar kommer webbplatsen att blanda nya och gamla sidor. Tack för ert överseende!

Tyfonen i Filippinerna

– Vi blickar tillbaka och framåt

 

Den beskrivs som en av de värsta tyfonerna i modern tid. När Haiyan drog in över Filippinerna lämnade den enorm förödelse efter sig. Men svaret från Erikshjälpens givare och kunder i våra butiker lät inte vänta på sig. Erikshjälpen förmedlar tacksamt detta stora stöd till de drabbade, både akut och långsiktigt.

 

filippinerna_ocha.jpg

 

Fredag 8 november

Jättetyfonen

Jättetyfonen Haiyan sveper in över Filippinerna med vindbyar på 105 meter i sekunden. Den är en av de tre kraftigaste orkaner som någonsin uppmätts (Källa: SMHI). Nyhetsmedia rapporterar om enorma vattenmassor och hus som jämnats med marken.

 

Måndag 11 november

200 000 kr ur katastroffonden

På måndagen den 11 november beslutar Erikshjälpen att direkt bistå med 200 000 kronor ur katastroffonden till arbetet med att hjälpa de drabbade. Samtal påbörjas med olika samarbetspartners för att se vilken kanal vi bäst kan förmedla hjälpen genom.
Erikshjälpens generalsekreterare, Bengt Swerlander, som själv besökt Filippinerna många gånger, berättar:
– Filippinerna drabbas årligen, oftast i november, av tyfoner, men den här var en av de kraftigaste som någonsin drabbat området.
– I det hjälparbete som nu krävs är samordning extra viktigt, särskilt eftersom Filippinerna är ett örike. Vi har ett nätverk av både svenska och internationella hjälporganisationer, och vi kommer att förmedla vår hjälp via några av dessa samarbetspartners, avslutar Bengt Swerlander.

 

Tisdag 12 november

Tak över huvudet

Det blir snart klart att hjälparbetet ska ske i samarbete med den schweiziska organisationen Medair, som är specialister på katastrofarbete och som Erikshjälpen samarbetat med tidigare.
Den 12 november kommer rapporter från Medairs team som redan första helgen befann sig på plats i Filippinerna. Behoven av hjälp är stora, många står utan hem och fler tyfoner väntas dra in.
– Det känns jättebra att jobba med Medair. De är proffs på katastrofbistånd och vi jobbar även med dem sedan tidigare, i Syrien, säger Peter Toftgård, chef för Erikshjälpens programavdelning, som har återkommande kontakt med Medair.
En person befinner sig i huvudstaden Manila för att arbeta med samordningen med andra organisationer, och tre medarbetare befinner sig ute på fält. Bidraget från Erikshjälpen går i det första, akuta, skedet till standardpaket med hjälputrustning för att ge ett tillfälligt tak över huvudet. Dessa paket innehåller presenning, rep och verktyg. Målet är att så snart som möjligt kunna bygga enklare boenden där människor kan bo till dess att de kan bygga sig ett nytt hem.
Generösa givare svarar på extra upprop
Erikshjälpen beslutar också att gå ut med en extra vädjan till sina givare om att hjälpa de drabbade, och många ger gåvor både via det brev som skickas ut och via vår gåvobutik på hemsidan.

 

Lördag 16 november

Sjukvårdsteam på väg

Akutläkare Johan Larsson anländer till tillsammans med ett medicinskt team från Uppsala Filippinerna. Han reser för att arbeta för Skandinaviska Läkarbanken, som till stor del finansieras av Erikshjälpen. Johan arbetar sedan på ön Panay på Filippinernas östra sida både med akuthälsovård och inventering av behov och logistisk.

 

Rekord med 2,5 miljoner i dagskassor

Erikshjälpen Second Hand ger dagskassor till de drabbade under lördagen den 16 eller 23 november. Det blev rekord både för enskilda butiker och totalt. Sammanlagt samlar butikerna in 2,5 miljoner kronor till arbetet för de drabbade.
Erikshjälpen Second Hand i Edsbyn är en av butikerna som ger sin högsta dagskassa någonsin. Butikens styrelseordförande Ulf Odenmyr berättade stolt om sina kommuninvånares engagemang:
– Vi sålde för 50 070 kronor och samlade in 2 100 kr i bössor. Vi hade 360 betalande kunder och minst 1 000 personer i butiken. I Ovanåkers kommun bor cirka 11 400 personer, det innebär att var elfte invånare var där!

 

Måndag 18 november

Deras hus jämnades med marken

filippinerna_medaipeport131118.jpg

 

En dryg vecka efter katastrofen kommer en utförlig rapport från Medair. De har bland annat träffat Emmalyn och Lito som fick sitt hem jämnat med marken av jättetyfonen Haiyan.
När tyfonen slog in mot i den lilla kuststaden Albuera sprang Lito och Emmalyn med sina två små barn till kyrkan för att söka skydd. Pastorn skulle egentligen varit bortrest, men hade bestämt sig för att stanna kvar.
Emmalyn och Lito visar Medairs personal platsen där deras hem en gång stod. Nu finns där bara en hög av trä, bambu och palmblad.
– Pastorn räddade oss, säger Emmalyn. Om han inte öppnat dörren till kyrkan hade vi stannat kvar i vårt hus. Då skulle vi kanske varit döda i dag.
Medairs peronal frågar dem hur de mår nu. Hennes man Lito ger röst åt alla de miljoner människor som just nu står inför en lång och osäker väg tillbaka till ett återställt liv. Han viskar till svar:
– Vi är förvirrade.

 

Tisdag 26 november

Utdelning av akutboende i Dulag

Erikshjälpens samarbetspartner på plats, Medair, har förflyttat sitt team till Dulag, cirka 30 kilometer söder om staden Tacloban. Där har de påbörjat utdelningen av kit för akutboende till 5 000 familjer.
– Vi försöker alltid finnas i områden som mest saknar stöd. Många hjälporganisationer har svarat på det stora behovet i staden Tacloban, men det finns liten hjälp att få för de drabbade längre ut på landsbygden i Dulag, säger Manuel Jagourd, ledare för teamet på plats.
I Dulag beräknas 9 000 familjer just nu vara utan skydd för väder och vind. Teamet i Dulag rapporterar om regn varje dag och ett stort behov av akut skydd. Teamet delar ut hjälp till akutboende och ger även familjer utbildning i hur man kan bygga upp sitt hem igen och göra det mer säkert för cykloner i framtiden.
Erikshjälpen planerar att vara med som samarbetspartner även i det långsiktiga återuppbyggnadsarbetet.
– När katastrofer inträffar vill vi vara snabbt på plats och stanna kvar länge, säger chef för programavdelningen, Peter Toftgård, som just nu samtalar med Medair om hur den fasen av arbetet ska komma att se ut.

 

Fredag 29 november

Ytterligare läkarteam på plats

Genom Skandinaviska Läkarbanken sänds även läkaren Lennart Sjöholm ut för att hjälpa de drabbade. Den 29 november är han på plats i Tacloban tillsammans med ett stort sjukvårdsteam. Inflygningen över staden har berört honom djupt.
– Allt var helt krossat. En stad, ungefär lika stor som Jönköping fast med dubbla antalet invånare, och det såg ut som om en ångvält gått över hela staden. På bilderna som kommer hem till oss ser vi bara ett segment, jag kunde se hela förstörelsen. Haiyan hade en av de högsta vindstyrkor man någonsin uppmätt på jorden. Var kan man söka skydd då? Undrar Lennart Sjöholm.

 

lennart_sjoholm_filippinerna_nov13.jpg

 

Söndag 1 december

Läkarteam återvänder till Sverige

Första advent står Lennart på svensk mark igen. Det var tänkt att han och teamet på 12 personer skulle arbeta med akutkirurgi. Men en cirka 4 meter hög våg hade förstört sjukhuset i Tacloban, och fältsjukhuset som skulle komma hade fastnat i tullen. I stället arbetade Lennart som allmänläkare i olika delar av Tacloban och tog hand om sår och vanliga sjukdomar, som utan behandling skulle kunna bli livsfarliga.
– Även om man inte kan hjälpa alla som drabbas i en sån här katastrof, känns det väldigt stort att få vara med och hjälpa några. Vi kunde bland annat ge antibiotika till små barn som fått ner skräp i lungorna på grund av de höga vindhastigheterna. Deras lunginflammation hade tagit deras liv om de inte fått hjälp, berättar Lennart Sjöholm.

 

Läs hela intervjun med Lennart Sjöholm »


Måndag 16 december

Julgåvor till Filippinerna

Många, både privatpersoner och företag, väljer att ge julgåvor till arbetet för de drabbade. Under hela december arbetar Erikshjälpens insamlings- och kommunikationsavdelning med att ta emot gåvor, göra gåvobevis och skriva tackbrev.

 

Lördag 28 december

Nära 2 000 människor saknas fortfarande

Filippinernas nationella katastrofmyndighet skriver i en rapport att drygt 6 000 personer omkommit och 1 779 människor saknas. De ligger troligen begravda under nedfallna träd och kollapsade byggnader. 4 miljoner människor saknar någonstans att bo.

 

Torsdag 9 januari

4,7 miljoner totalt till Filippinerna

I början av året gjorde Erikshjälpen en sammanställning över hur mycket som samlat in till förmån för de drabbade i Filippinerna. Totalt 4,7 miljoner koronor har skänkts från privatpersoner, företag och genom våra butiker.
– Vi är överväldigade och tacksamma för den respons och stora givmildhet som så många människor visat i denna insamling. Katastrofen i Filippinerna visar, att när det fasansfulla händer och oskyldiga människor drabbas, är vi många som vill göra vad vi kan för att hjälpa våra medmänniskor. Stort tack alla ni som bidragit, säger Lotta Olofson, Erikshjälpens insamlingschef.

 

Måndag 20 januari

600 familjer ska få nya hem

Erikshjälpen får en rapport från vår samarbetspartner Medair om vad som hittills gjort för att hjälpa de drabbade. De har delat ut:
• Över 1880 presenningar för akut skydd.
• 37 extra stora presenningar till skolor som fått taken skadade i tyfonen.
• 5000 hygienkit med tvål, tvättmedel, tandkräm och tandborste, med mera.
• 225 verktygspaket med bland annat spade, såg, hammare och rep.
• 13 motorsågar till att röja träd ur vägen och även kunna använda träden till att bygga nya bostäder.
• 445 verktygspaket som flera hushåll kan dela på.
• Klor för att rena vatten.

 

Hjälpen fortsätter. Genom Medair kommer Erikshjälpen nu att hjälpa 600 av de mest sårbara familjerna att bygga upp sina hem igen. Det kan handla om familjer där barn, gamla eller funktionsnedsatta är familjeöverhuvud.

 

Samtidigt kommer fler familjer att få utbildning i hur de kan bygga upp sin hem så att de blir säkrare, och klarar framtida tyfoner bättre.