Så skänker du din utdelning

Gör Erikshjälpen till mottagare i god tid

Om du har värdepapper på banken eller annan kapitalförvaltare så skall du göra Erikshjälpen till mottagare, så kallad rättighetshavare för din aktieutdelning minst en vecka innan bolagsstämman genom att fylla i blanketten Anmälan om rättighetshavare. Skriv ut gåvoblanketten och kontakta därefter din bank eller kapitalförvaltare som hjälper dig.

Om du är kund hos Avanza eller Nordnet kan du göra din ändring av rättighetshavare direkt via nätmäklaren på deras hemsidor.

När är det bolagsstämma?

Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagens hemsidor för att se när bolagsstämman äger rum. En kalender över årets bolagsstämmor hittar du här »


För dig som äger ett fåmansbolag

Ett fåmansbolag är ett bolag där fyra personer eller färre äger mer än hälften av bolaget.Som privatperson bosatt i Sverige och delägare av fåmansbolag har du rätt att skänka hela eller delar av utdelningen från fåmansbolaget som en aktiegåva till välgörenhet, också helt skattefritt! Genom att ge utdelningen till Erikshjälpen, som har ett 90-konto, går hela utdelningen till organisationen.

Mer info i kompendie

Branschorganisationen FRII har tagit fram ett kompendie om att skänka aktieutdelning till ideella organisationer. Ladda ner som pdf »

Kontakt

Om du har frågor eller funderingar kring detta är du välkommen att kontakta Lotta Olofson, telefon 0706-56 43 44 eller e-post lotta.olofson@erikshjalpen.se